27 Δεκεμβρίου 2013

ΤΣΙΜΠΑΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Ο Κυριάκος .
Ολοι τον γνωρίζουν,μπαίνοντας μέσα στο μικρό ποδηλατάδικο του.Μικρό μαγαζί, μεγάλη καρδιά,Πολίτικο φιλότιμο....ενας ανθρωπος της "παλιάς σχολής".
Ντόμπρος,αληθινός,αυτό που λέει αφιλτράριστο ,απονήρευτο,βγαίνει απο την καρδία ενός μικρού παιδιού που δεν μεγάλωσε θαρρείς.
Οταν εμείς ανακαλύψαμε την αγωνιστική ποδηλασία ,ο Κυριάκος είχε ηδη ενα μεγάλο παλμαρέ,και μιά θητεία πλάι στους ανερχόμενους αστέρες της Ελληνικής Ποδηλασίας που Οδήγησαν στην "χρυσή εποχή"....
Με το COLNAGO της Εθνικής Ομάδας

Ο  Αλέκος ο Κελόγλου,ο Ηλίας Κακλαμάνος και ο Κυριάκος Τσίμπαλης πρωταγωνιστές σε ποδηλατικούς αγώνες το 1973...


Αφού πήρε τις πρώτες εμπειρίες ο 17 χρονος Κυριάκος ,ετοιμάστηκε για το 1974 με τον καλύτερο τρόπο.Εκείνη την εποχή εβγαζες προπόνηση με ενα ριζόγαλο(αγορασμένο απο το γαλακτοπωλείο της οικογένειας Πρίφτη,-μιά μεγάλη ποδηλατική οικογένεια..),ή ενα μπουκάλι γάλα και συνήθως μετά το μεροκάματο στην οικοδομή ή στο εργοστάσιο...τα χρηματα λίγα αλλά η όρεξη μεγάλη.
 Το καλοκαίρι του 1974 ήρθαν οι πρώτες επιτυχίες...

 ακολούθησε η νίκη στα Λευκαδίτεια.
Ο Αλέκος Κελόγλου εγραφε στον αθλητικό τύπο της εποχής ως "Παρατηρητής" της Ελληνικής Ποδηλασίας..


μετα ήρθε η διάκριση στο τοπικό πρωτάθλημα Β΄κατηγορίας..

Ατομική χρονομέτρηση στον Βόλο..
μετά και άλλες επιτυχίες...
Ακολούθησε ενα σερί επιτυχιών σε
Χορτιάτη(ανάβαση)
ατομικη χρονομέτρηση 40 χλμ..κατω απο καταρρακτώδη βροχή
Το 1975 -καλοκαίρι στην Ρόδο

Μπατάγεια 1975
Ανάβαση Υμηττού 1975
 και μετά απο τις νίκες ,ήρθε η απρόβλεπτη εξέλιξη στα διοικητικά του ΠΑΟ...
εξελίξεις ικανές να απογοητεύσουν ενα νεαρό έφηβο .....που γίνεται αντρας σιγά-σιγά μέσα απο νίκες , χειροκροτήματα,απογοητεύσεις...

Ακολούθησε το 1976 με την Ανάβαση Πάρνηθας του ΕΡΜΗ
και μετά ......ο Κυριάκος αποφάσισε να σταματήσει.
Απο τους συναθλήτές του αλλοι σταμάτησαν,άλλοι συνέχισαν,άλλοι έγιναν "Δαίδαλοι" ή "Ικαροι" γράφοντας χρυσές σελίδες στην Ιστορία των πεντάλ.Αν συνέχιζε θα είχε άραγε την τύχη του Κανέλλου,του Ηλία Κελεσίδη,Λουλούκου?κανείς δεν γνωρίζει...


Διακρίνονται οι Κανελλόπουλος ,Κελεσίδης,Λουλούκος,Μπαλωτής,Τιμαμόπουλος,Τσίμπαλης,Βάσκος,Κελόγλου κ.α.

Μην ξεχνάμε τις δυσκολίες της εποχής,το μεροκάματο,η φτώχεια,η ανάπτυξη ακόμη δεν είχε φανεί και ο κόσμος στις πόλεις και στην επαρχία πάσχιζε για τα βασικά.
Σίγουρα το παιδί φαινόμενο δεν έχασε.Τον κέρδισε ο κόσμος της ποδηλασίας,έγινε ενας πολύ καλός τεχνίτης και πολύ καλός ανθρωπος-πολύτεκνος -οικογενειάρχης.
 Η ιστορία έχει αποδείξει οτι το μεράκι και η αγάπη για το ποδήλατο δεν κρύβεται.Ο Κυριάκος επανήλθε στις τάξεις της Ποδηλασίας ως ιδρυτής του Φαέθωνα, ενός  σωματείου με μεγάλες επιτυχίες τις δεκαετίες 80-90, αργότερα ως προπονητής ,έβγαλε ταλεντάκια και αθλητές όπως ο Φιλιππιτζής,Λευκαδίτης,Αλεβιζάτος,Αλεξιάδης και άλλα παιδιά που δεν θυμάμαι ,συνέχισε μέχρι την ένταξή του στην Π.Ε.Π.Α. και ως πετυχημένος παλαίμαχος μετά ως τεχνικός υπεύθυνος στην Ε.Ο.Π. και τεχνικός στην πίστα για την Εθνική Ομάδα,συνεχίζει ακολουθώντας  μια πορεία που δεν έχει τελειώσει ακόμη......
Οποιον να ρωτήσεις για τον Κυριάκο ,μόνο καλά λόγια θα σου πεί.
Το ποδηλατάδικο στην Νέα Ελβετία του Βύρωνα κρύβει μέσα ένα θησαυρό ,αξίζει να πας να τον ανακαλύψεις.


Ζητώ συγνώμμη απο τους φίλους που δέν γνωρίζω τα ονόματα τους  για να τους αναφέρω.Περιμένω τα σχόλια σας ή τις επισημάνσεις ,ακόμη και διορθώσεις γύρω απο θέματα,ζητήματα,αγωνες της εποχής,μιάς και τα αρχεία είναι ελλιπή και βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και δεν εχω πρόσβαση.Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου για να εμπλουτίσουμε θεματικά την παρούσα σελίδα.












Δεν υπάρχουν σχόλια: