10 Δεκεμβρίου 2016

Μελομακάρονο ή Κουραμπιές?

Αναδημοσίευση απο το ΜBike.



Τι είναι καλύτερο να επιλέξετε: Ένα μελομένο μελομακαρονάκι ή έναν κατάλευκο κουραμπιέ;

Ήρθε και πάλι η εποχή που θα χωριστούμε σε φίλους του μελομακάρονου και φίλους του κουραμπιέ. Ποιος όμως έχει δίκιο; Ποιο γλυκό είναι το καλύτερο διατροφικά;

Είναι η περίοδος που χωριζόμαστε σε εκείνους που προτιμούν τα μελομακάρονα ή τους κουραμπιέδες, αλλά και σε εκείνους που προσπαθούν να αντισταθούν να μην τελειώσουν όλη την πιατέλα ή αρκούνται στο ένα – το μέτρον άριστο, πλησιάζει. Τι έχει να πει μία διατροφολόγος σχετικά με τα συγκεκριμένα γλυκίσματα;
Καταρχάς, ας ρίξουμε μια ματιά στα συστατικά που περιέχει το καθένα. Λένε, εξάλλου, πως όσο καλύτερα ξέρουμε να μαγειρεύουμε τόσο περισσότερο προσέχουμε την ποιότητα του φαγητού μας.
Το μελομακάρονο έχει ως κύρια συστατικά του το μέλι, το ελαιόλαδο και τα καρύδια, περιέχει ξύσμα ή χυμό πορτοκαλιού, κανέλα και γαρίφαλο. 
  • Το μέλι έχει μεγάλη θρεπτική αξία καθώς περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία (π.χ. κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο) καθώς επίσης και βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε (μια ισχυρά αντιοξειδωτική βιταμίνη ) και σε μονοακόρεστα λιπαρά, ουσίες που βοηθούν στη μείωση της LDL και την διατήρηση των επιπέδων της HDL  χοληστερόλης στο αίμα.
  • Τα καρύδια είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες Β6 και Ε, καθώς και σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα
  • Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως ρυθμίζει το σάκχαρο αίματος, οπότε ευνοεί την ευ γλυκαιμία.
  • Το γαρίφαλο και ο χυμός πορτοκαλιού με τα αντιοξειδωτικά που έχουν βοηθούν και στη συντήρηση του μελομακάρονου.
Στον κουραμπιέ, κύρια συστατικά είναι η ζάχαρη και το βούτυρο, το βούτυρο συνήθως είναι ζωικό και περισσότερο άρωμα ενώ πολλοί (ή μάλλον πολλές βάζουν και κάποια ποσότητα αμυγδάλου.)
  • Το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η μεγάλη κατανάλωση κορεσμένων λιπών αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Στη συνταγή που προτείνω σε άλλο άρθρο, ένα μέρος από το ζωικό βούτυρο το αντικαθιστώ με ελαιόλαδο.
  • Την θρεπτική αξία των κουραμπιέδων αυξάνει η προσθήκη αμυγδάλων που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, προσδίδοντας αντιοξειδωτική δράση.
Από διαθρεπτική ανάλυση, ενεργειακά τόσο το μελομακάρονο όσο και ο κουραμπιές δεν διαφέρουν πολύ, ανάλογα πάντα και με τρόπο παρασκευής τους. Ένα μέτριο μελομακάρονο ή κουραμπιές μας δίνει περίπου 180 – 200 θερμίδες. Aν αποφασίσετε οι πιατέλες να γεμίσουν με τα δικά σας, κάντε τα λίγο πιο μικρά, μια μερίδα ας πούμε να είναι γύρω στα 25-30g.
Τελικά, ναι στα μελομακάρονα ή στους κουραμπιέδες; Από διαθρεπτική άποψη, τα μελομακάρονα φαίνονται να είναι ανώτερα καθώς τα συστατικά που περιέχουν προσεγγίσουν πολύ το μεσογειακό προφίλ με αρώματα από τα μπαχάρια. Παρ’ όλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως τα απενοχοποιούμε κιόλας! Θα σας πρότεινα να κρατήσετε ένα μέτρο. Αν φτιάξετε δικά σας, φροντίστε να είναι λίγο μικρότερα, γύρω στα 25-30g.
Και πότε είναι η καλύτερη ώρα για μελομακάρονα ή και κουραμπιέ; Έχετε ένα ή δύο κομμάτια με το πρωινό ή απογευματινό ρόφημά σας πριν την προπόνηση και κατά τις μεγάλες προπονήσεις, αντί για ενεργειακές μπάρες πάρτε ένα-δύο μελομακάρονα μελωμένα ή και «αμέλωτα» (η ποσότητα εξαρτάται από τις ενεργειακές απαιτήσεις του καθενός και τη διάρκεια/ ένταση της προπόνησης).
Καλές γιορτές και καλές γιορτινές διαδρομές!

02 Δεκεμβρίου 2016

Εκδρομή 4/12/16 Κινέτα-Λουτράκι_Αναβλήθηκε

Η εκδρομή μας ψήνεται...σας περιμένουμε....
το τοπίο θα είναι χιονισμένο με αρκετό κρύο και προβλέπεται συνεφιασμένος καιρός κατά διαστήματα.
Το ραντεβού 8,30 π.μ. στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο για αναχώρηση με  τα αυτοκίνητα για Κινέτα.
Περίπου 10 π.μ. θα ξεκινήσουμε για Λουτράκι.
Στο τέλος της βόλτας μας θα κάνουμε ένα μικρό φαγοπότι για να ευχηθούμε καλές γιορτές.

Θεωρούμε την συμμετοχή σας απαραίτητη.
Πληροφορίες στα τηλ: Μισαήλ. 6973169954, Γιάννης.:6974017003

16 Νοεμβρίου 2016

Ποδηλατική Βόλτα 4/12/16



Λίγο πριν κλείσει η χρονιά  και για να υποδεχτούμε επίσημα τον Χειμώνα, σκεφτήκαμε να κάνουμε μια βόλτα στην περιοχή της Κινέτας .
Η γνωστή "γιάφκα"  του Μισαήλ θα αποτελέσει το καταφύγιο μας και την εκκίνηση και τερματισμό της περιήγησής μας.
Η βόλτα θα γίνει κατα προτίμηση με ποδήλατα δρόμου για να μπορέσουν να έρθουν και παλιοί φίλοι κουρσ'αδες.Στο τέλος θα "τσιμπίσουμε" και θα πιούμε λίγο κρασάκι ή ότι άλλο θέλουμε για να το γιορτάσουμε.
Η μέρα εχει οριστεί για την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου και ανάλογα τον καιρό μπορεί να μετατεθεί για την επόμενη Κυριακή.
Υπευθυνος σχεδιασμου και της εκτέλεσης :  Μισαήλ Μισαηλίδης τηλ:6973169954

19 Οκτωβρίου 2016

O Peter Sagan κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα δρόμου της UCI

Σε έναν αγώνα που τα είχε όλα, στην πόλη Ντόχα του Κατάρ, ο Σλοβάκος «superstar» Peter Sagan υπερασπίστηκε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή με εντυπωσιακό σπριντ στα τελευταία μέτρα του αγώνα, αφήνοντας 2ο τον Βρετανό Mark Cavendish και 3ο τον Βέλγο Tom Boonen.

Δε θα μπορούσε να ονειρευτεί καλύτερο φινάλε ο Sagan, σε μία ήδη επιτυχημένη χρονιά, από την κατάκτηση του 2ου συνεχόμενου παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ο 26χρονος Σλοβάκος ήταν αυτός με το πιο καθαρό μυαλό (και ο πιο τυχερός) και την καταλληλότερη στιγμή, με την εκρηκτικότητα που τον διακρίνει, μπόρεσε να κλέψει τη νίκη μέσα από τα χέρια του «σαστισμένου» Mark Cavendish.


Η πιο σημαντική στιγμή του αγώνα, που καθόρισε και την έκβαση του, ήταν 178 χιλιόμετρα πριν το φινάλε, όταν η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας συνεργάστηκε άψογα με την πανίσχυρη ομάδα του Βελγίου, ανεβάζοντας το τέμπο σε μία στιγμή με πολύ δυνατό πλευρικό άνεμο και «έκοψε» το κυρίως γκρουπ στα δύο, αφήνοντας πίσω μεγάλα ονόματα και μερικά από τα φαβορί για τη νίκη (Greipel, Kittel, Degenkolb, Bouhanni).
Στη συνέχεια, ο ρυθμός των 26 αθλητών που μπόρεσαν να αποσπαστούν ήταν καταιγιστικός, με τους Bέλγους κατά κύριο λόγο, τους Νορβηγούς και τους Ιταλούς να κάνουν την περισσότερη δουλειά, αυξάνοντας ολοένα τη διαφορά, για να μπουν στο Pearl (για τους 7 γύρους των 15,2 χλμ) με δύο λεπτά διαφορά.
Η πρώτη επίθεση για τη νίκη έγινε στον τελευταίο γύρο, 5 χιλιόμετρα πριν το φινάλε, από τον Ολλανδό Niki Tepstra, χωρίς όμως τελικά να φανεί απειλητικός, ενώ 2,3 χλμ πριν τη γραμμή του τερματισμού, ο συμπατριώτης του Tom Leezer έκανε εντυπωσιακό ξεκόλλημα και πήρε διαφορά, για να τον «πιάσουν» στα τελευταία 500 μέτρα και να κριθεί ο νικητής στο σπριντ.
Ένδειξη της δυσκολίας του αγώνα αποτελεί το γεγονός πως από τους 197 αθλητές που ξεκίνησαν, τερμάτισαν μόλις οι 53.
Μετά το τέλος του αγώνα, εμφανώς συγκινημένος, ο Peter Sagan δήλωσε: «Δεν μπορώ να το πιστέψω. Είμαι ακόμα σε κατάσταση σοκ. Στο καθοριστικό σημείο του αγώνα, με το δυνατό πλευρικό άνεμο, ήμουν ο τελευταίος που κατόρθωσα να μπω στο πρώτο γκρουπ. Μετά ήρθε το σπριντ – ένιωσα ότι ο άνεμος φυσούσε αντίθετα και έπρεπε να έρθω από πίσω. Ήμουν επίσης τυχερός που ο Nizzolo δεν με έκλεισε… αν με έκλεινε σίγουρα θα είχαμε συγκρουστεί. Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να φρενάρω».
Ο Sagan δεν ξέχασε να ευχαριστήσει όλους όσους ταξίδεψαν στο Κατάρ για να τον υποστηρίξουν: «Είναι απίστευτο. Είχα την μεγαλύτερη ομάδα οπαδών εδώ από τη Σλοβακία και το ένιωσα – Τους ευχαριστώ όλους για αυτό, μου έδωσε πολλή ενέργεια σήμερα. Την οικογένειά μου, η οποία ταξίδεψε επίσης εδώ, τον πατέρα μου και τη γυναίκα μου, και τον αδελφό μου που ήταν επίσης στο μπροστινό γκρουπ, αλλά δεν ήταν σε θέση να επανέλθει όταν έμεινε πίσω στον ανεφοδιασμό. Και φυσικά τον συναθλητή μου Michael Kolar ο οποίος έκανε απίστευτη δουλειά για μένα, ήταν πάντα μαζί μου και με στήριξε. Είμαι τόσο χαρούμενος».

Η πρώτη δεκάδα του αγώνα (257,3χλμ)

1. Peter Sagan (Σλοβακία) σε 5:40:43
2. Mark Cavendish (Μεγάλη Βρετανία)
3. Tom Boonen (Βέλγιο)
4. Michael Matthews (Αυστραλία)
5. Giacomo Nizzolo (Ιταλία)
6. Edvald Boasson Hagen (Νορβηγία)
7. Alexander Kristoff (Νορβηγία)
8. William Bonnet (Γαλλία)
9. Niki Terpstra (Ολλανδία)
10. Greg Van Avermaet (Βέλγιο)