13 Δεκεμβρίου 2015

Monsieur Cannibal

Πως βαφτίστηκε Καννίβαλος ο

Eddy Merckx?


να μια ωραία εξήγηση...



Είναι γενικώς αποδεκτό ότι έως τώρα, ο μεγαλύτερος ποδηλάτης όλων των εποχών, από άποψη νικών και επιδόσεων, είναι ο Eddy Merckx. Πώς όμως του δόθηκε το παρατσούκλι “Κανίβαλος”;

O αθλητής που έχει κερδίσει σχεδόν τα πάντα: Γύρους, Κλασικές, μονοήμερους αγώνες, το ρεκόρ της ώρας.

Έχει 525 νίκες στο ενεργητικό του και 11 συνολικά μεγάλους Γύρους (Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας) …νούμερα αξεπέραστα. Είναι γνωστό βέβαια και το παρατσούκλι που του είχαν δώσει «CANNIBAL», δηλαδή «ΚΑΝΙΒΑΛΟΣ». Έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε πώς προήλθε αυτό το όνομα.
Ήταν το 1969, όταν ο Christiane Raymond, ένας συναθλητής στην ομάδα της PEUGEOT του νεαρού τότε Eddy Merckx, προσκάλεσε την σύζυγο και την μικρή κόρη του για να είναι μαζί την τελευταία μέρα του Γύρου Γαλλίας. Ο Merckx τότε ήταν μόλις 24 χρονών, όμως είχε κιόλας θριαμβεύσει στις Κλασικές της Άνοιξης, και σίγουρα την επόμενη μέρα θα στεφόταν νικητής του Γύρου Γαλλίας, του πρώτου από τους πέντε που κέρδισε συνολικά. Όταν λοιπόν ο Raymond, δείχνοντας στη μικρή του κόρη τον Merckx, της εξήγησε ότι αυτός είναι μακράν ο καλύτερος ποδηλάτης του Γύρου, και ότι αφήνει τους άλλους να παλεύουν για ψίχουλα, η μικρούλα, με την αθωότητα της ηλικίας σχολίασε : E … μα τότε είναι ένας πραγματικός κανίβαλος”.
Ο Raymond ανέφερε το σχόλιο της μικρής σε μερικούς δημοσιογράφους που βρίσκονταν τριγύρω και έτσι ξεκίνησαν όλα. Για σχεδόν μια δεκαετία ακόμη, ο «ΚΑΝΙΒΑΛΟΣ» εξακολούθησε να σαρώνει τα πάντα, και παρά το ότι ποτέ ο ίδιος ο Merckx δεν ασπάστηκε το παρατσούκλι αυτό, ήταν τόσο καλό και χαρακτηριστικό που τον ακολούθησε για πάντα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: