18 Οκτωβρίου 2019

Βασίλης Αναστόπουλος, ο "γκουρού" της ελληνικής ποδηλασίας No 2.


Παρακολουθούμε τον Βασίλη, όπως και όλα τα παιδιά της Ποδηλατικής Οικογένειας, εδώ και χρόνια και είμαστε περήφανοι για τις επιτυχίες τους.

Μια χώρα που θα περίμενες ότι έχει "φτωχή" ποδηλατική παράδοση, αναδεικνύει με τα διάφορα ταλέντα που ξεπηδάνε, την πλούσια  περιουσία που κρύβεται μέσα στις ανθρώπινες μονάδες που ατομικά ο καθένας προσπαθεί να βάλει ένα λιθαράκι στην ανάπτυξη της  Ποδηλασίας.
Δεν θα κάνω αναφορά σε πρόσωπα γιατί η λίστα θα είναι πολύ μεγάλη.
Απλά παραθέτω το νέο :

Ο Βασίλης Αναστόπουλος υπογράφει με την Deceuninck – Quick Step

Η Συνεντευξή του στο περιοδικό MBIKE.




Πες μας λίγο για τη διαδικασία μιας τέτοιας ομάδας. Τι ακριβώς κάνει ο προπονητής, σε ποιο βαθμό επεμβαίνει στην προπόνηση του κάθε αθλητή χωριστά; Ποιος σχεδιάζει το προπονητικό πλάνο και με βάση ποια στοιχεία γίνονται αναθεωρήσεις του;
Καταρχάς τώρα τον Οκτώβριο θα βγει το αγωνιστικό πλάνο της ομάδας, δηλαδή σε ποιους αγώνες θα συμμετάσχουμε. Το δεύτερο βήμα είναι να βγει το καλεντάρι του κάθε αθλητή ξεχωριστά. Αυτό βγαίνει από το Performance Management, τους Sports Directors και τους προπονητές της ομάδας. Στη συνέχεια, θα ξεχωρίσουμε σε ποιον προπονητή θα πάει κάθε αθλητής και τέλος, ο κάθε προπονητής θα είναι υπεύθυνος για το πλάνο του κάθε αθλητή του.
Υπάρχει φυσικά μία γενική επίβλεψη μέσα από τις εβδομαδιαίες συναντήσεις των προπονητών. Εγώ θα είμαι υπεύθυνος για ένα γκρουπ 8-10 αθλητών τους οποίους πρέπει να προετοιμάσω με βάση το αγωνιστικό τους πλάνο για την επόμενη χρονιά.
Όλο αυτό το πλάνο τώρα μπορεί να αναθεωρείται όταν κρίνει ο προπονητής πως πρέπει να κάνει αλλαγές ανάλογα με τους στόχους και τα αποτελέσματα. Οι στόχοι αυτοί θα ανακοινωθούν στους αθλητές στο πρώτο μας προπονητικό camp που θα γίνει στο Κάλπε της Ισπανίας.
Ο ρόλος του κάθε προπονητή είναι να φτάνει ο κάθε αθλητής στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση σε κάθε αγώνα στόχο. Τώρα, το αν θα επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα εξαρτάται και από άλλους απρόβλεπτους παράγοντες άρα, παρόλο που η νίκη είναι ο στόχος δεν είναι αυτό για το οποίο δουλεύουμε αλλά για την μέγιστη δυνατή κατάσταση του κάθε αθλητή σε κάθε αγώνα. Κι αν αυτό επιτευχθεί, θα έχει τις περισσότερες δυνατές πιθανότητες να πετύχει και τη νίκη.
Στα πρακτικά τώρα, πότε αναλαμβάνεις επισήμως καθήκοντα; Πότε ξεκινάς να δουλεύεις με την ομάδα;
Πρακτικά έχω ξεκινήσει ήδη… Ήδη δουλεύω για το πρόγραμμα της ομάδας για την επόμενη χρονιά και την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί στο team meeting όπου θα γνωρίσω όλους τους αθλητές και τους παράγοντες της ομάδας.
Υπάρχουν κάποιες σκέψεις που κάνεις κλείνοντας αυτή την κουβέντα;
Ναι, πως αν δεν ήταν ο Martin και ο Eelco μάλλον θα ήμουν τώρα προπονητής σε κάποιο club στην Ελλάδα… Η γνωριμία μαζί τους ήταν εκείνη που μου άνοιξε το δρόμο για την Ευρώπη. Αν δεν με είχαν επιλέξει στην αρχή για να με προτείνουν στον Vansummeren και τον Dekker κι έπειτα για το προσωπικό τους εγχείρημα, την SEG Racing Academy, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί…

Και λίγα λόγια για την ομάδα:
Από την έναρξη της λειτουργίας της ως Quick Step Davitamon το 2013 – φυσικά με διαφορετικά ονόματα στο πέρασμα του χρόνου και την αλλαγή των χορηγών – η ομάδα έχει στο ενεργητικό της:
• 743 νίκες
• 29 νίκες σε αγώνες μνημεία
• 14 παγκόσμια πρωταθλήματα
• 96 νίκες σε ετάπ μεγάλων γύρω
• 54 εθνικά πρωταθλήματα
• 560 άλλες νίκες…

Όλο το άρθρο από το MBIKE ΕΔΩ




Δεν υπάρχουν σχόλια: