08 Αυγούστου 2023

ΟΙ ΘΡΥΛΟΙ ΤΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ - Federico Bahamontes

 πηγη: Cycling news




Ενας από τους μεγαλύτερους ανηφορίστες όλων των εποχών, πεθανε σε ηλικία 95 ετών,ο Federico Bahamontes.
Γεννήθηκε στον Άγιο Δομίνικο-Καουντίγια στις 9 Ιουλίου 1928. Πέθανε στο Βαγιαδολίδ στις 8 Αυγούστου 2023 σε ηλικία 95 ετών.
Έγινε ο πρώτος Ισπανός νικητής του Tour de France το 1959,
Γεννημένος στο Τολέδο το 1928, ο νεαρος Bahamontes άρχισε για πρώτη φορά να κάνει ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς αγαθών στη μαύρη αγορά σε μια χώρα που ερήμωσε από τον Εμφύλιο Πόλεμο. 
Το 1947, συμμετασχει στον πρώτο του αγώνα ποδηλασίας, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση αφού λέγεται οτι έφαγε μόνο μια μπανάνα και ένα λεμόνι για διατροφή.


Αν και η ερασιτεχνική καριέρα του Μπαχαμόντες διακόπηκε οταν εκανε την στρατιωτική του θητεία, έγινε επαγγελματίας το 1953 και γρήγορα διεκδικησε τον τίτλο του βασιλιά των βουνών στο Vuelta a Catalunya, τότε τον μεγαλύτερο αγώνα στην Ισπανία.
Ένα χρόνο αργότερα, και παρά τις δικές του αμφιβολίες, ο Bahamontes επιλέχθηκε για το ντεμπούτο του στον Γύρο της Γαλλίας και έκανε αμέσως εντύπωση, κερδίζοντας τον πρώτο από τους έξι τίτλους του βασιλιά των βουνών.
Οι πρώτες του νίκες στο Tour θα έρθουν το 1958, όταν διεκδίκησε τα ορεινά εταπ Luchon και Briançon. Την ίδια χρονιά, ο Bahamontes κέρδισε τον εθνικό τίτλο της Ισπανίας.
Ο μεγαλύτερος θρίαμβος του Bahamontes θα ερχόταν το 1959, όταν κέρδισε τον γενικό τίτλο στο Tour μπροστά από τον Henry Anglade.
Η νίκη του στην ορεινή χρονομέτρηση στο Puy de Dôme - όπου ήταν πιο γρήγορος από τον Michael Woods τον περασμένο μήνα - τον έφερε σε κοντινή απόσταση από την κίτρινη φανέλα και ο Bahamontes προηγήθηκε στη Γκρενόμπλ αφού ξεφυγε μαζι με τον άλλο μεγάλο ορειβάτη της εποχής, τον Charly Gaul.

Ο Bahamontes θα τερματίσει άλλες δύο φορές στο βάθρο του Γύρου, τοποθετώντας δεύτερος πίσω από τον Jacques Anquetil το 1963 και τρίτος το 1964, και θα ανέβαζε τον συνολικό αριθμό των νικών του σε εταπ σε επτά.


Εκτός από τους έξι τίτλους του βασιλιά των βουνών στο Tour, διεκδίκησε την γενικη τόσο στο Giro όσο και στο Vuelta a España, αν και ήταν καταδικασμένος να μην κερδίσει ποτέ τον εντός έδρας αγώνα του, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση γενικής πίσω από τον Jesús Loroño το 1957.
Ο Bahamontes αποσύρθηκε το 1965 για να διευθύνει ένα κατάστημα ποδηλάτων στο Τολέδο, αλλά η θέση του ανάμεσα στους μεγάλους ορειβάτες παρέμεινε αναμφισβήτητη. Όταν ο Lucien Van Impe αργότερα ισοφάρισε το ρεκόρ του με έξι τίτλους του βασιλιά των βουνών στο Tour, σημείωσε ότι δεν ξεπέρασε το είδωλό του προσπαθώντας να διεκδικήσει έναν έβδομο.
«Με βαθιά λύπη θρηνούμε την απώλεια του Φεντερίκο Μάρτιν Μπαχαμόντες, του Αετού του Τολέδο, σημείο αναφοράς στον αθλητισμό που ανέβασε το όνομα της πόλης μας στην κορυφή», δήλωσε την Τετάρτη ο δήμαρχος του Τολέδο Κάρλος Βελάσκεθ.


Ο Alasdair Fotheringham έγραψε μια λεπτομερή βιογραφία για τους Bahamontes που ονομάζεται «Ο Αετός του Τολέδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: