25 Μαΐου 2016

ΧΑΡΕΙΤΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

ΧΑΡΕΙΤΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ            
Του Γιάννη Ματαλιωτάκη


Τον τελευταίο καιρό με την ανάπτυξη του ποδηλάτου έχουν πάρει φωτιά τα φόρουμ με σχετικές συζητήσεις για το είδος του ποδηλάτου που πρέπει να καβαλάει κάποιος ,τι διαδρομές να ακολουθεί ,τι ρούχα να φοράει, τι να τρώει και γενικά όλοι ζητάνε συμβουλές για τα πάντα.
Το δίλημμα κούρσα ή mtb?.Η κουρσοφρενίτιδα άρχισε με την ανάπτυξη των υπέρ-μαραθώνιων  διαδρομών ,τα λεγόμενα brevets και τείνει να επισκιάσει την προηγούμενη τρέλα των mtb-bikes.Η απλότητα της κούρσας με δεδομένη την οικονομική κρίση δείχνει μια διαχρονικότητα  στο σκαρί της που φαίνεται να μην επηρεάζεται τόσο πολύ από την τεχνολογική φαντασία του mtb.(29 ΄΄& 27,5΄΄  τροχοί, διπλές αναρτήσεις,all mountain, marathon, dh κλπ). Έτσι βλέπουμε αναπαλαιώσεις των παλιών ποδηλάτων απλά για το κέφι ή και την συμμετοχή σε ένα brevet.
Βόλτες ή προπονήσεις? Να πάρω μετρητή cadence, βατόμετρο, παλμογράφο, παπούτσια ποδηλατικά, σορτσάκι, γάντια ,κράνος? Τίποτα από όλα αυτά .Στην Ευρώπη αλλά και σε κάποιες πόλεις της χώρας μας(βλέπε Καρδίτσα-γνωρίζατε ότι βρίσκεται στην τρίτη θέση στις ευρωπαϊκές  χώρες σε έκταση ποδηλατοδρόμων?)κάνουν ποδήλατο όπως κάνουν  περπάτημα ,απλά πηγαίνουν για ψώνια, βόλτα ,καφέ και ότι άλλο θελήσουν. Φυσικά δεν έχουμε τις ίδιες απαιτήσεις από το ποδήλατο και όσο ακόμη δεν υπάρχει ο καταναγκασμός που υπάρχει σε άλλα μεταφορικά μέσα ας χαρούμε την ελευθερία των επιλογών της χρήσης του αλλά και την ελευθερία που μας δίνει όταν το χρησιμοποιούμε. Εμείς οι ίδιοι καθορίζουμε το στυλ της ποδηλασίας που θα κάνουμε οπότε επιλέγουμε και το ανάλογο ποδήλατο. Φανταστείτε όταν πριν αρκετά χρόνια υπήρχαν μόνο αντρικά ή γυναικεία ή παιδικά ποδήλατα και ήταν μονοτάχυτα, 3τάχυτα, ή κούρσες ,έτσι απλά με  ατσάλινους  σκελετούς και τέλος. Κάντε μια σύγκριση με τις επιλογές της εποχής μας. Θα χάσετε την μπάλα  ή μάλλον την πεταλιά σας…
Συλλογή ή χρήση? Βλέπω και μεγάλη άνθιση στην συλλογή ποδηλάτων. Δηλαδή αγοράζουμε μια κούρσα ,αλλά θέλω και ένα ποδήλατο χρονομέτρου, ένα mtb ,ένα touring για να έχουμε το κατάλληλο για κάθε χρήση. Απλοποιήστε την ζωή σας πλέον. Ένα καλά ρυθμισμένο ποδήλατο  κάνει τα πάντα σε γενικές γραμμές. Ας επιστρέψουμε στο ένα ποδήλατο. Μπορεί να  είναι και μια ανάγκη οικονομικής σκέψης.

Fashion ή ανάγκη?  

ΑΠΛΑ ΧΑΡΕΙΤΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: